Hvordan gjøre det bra på muntlig eksamen?

Jeg ønsker at du skal lykkes på muntlig eksamen. Derfor har jeg oppsummert mine erfaringer og refleksjoner i 8 konkrete råd. Rådene er vel så aktuelle dersom du skal holde en presentasjon i forbindelse med et jobbintervju.

Som høyskolelektor ved Kristiania har jeg sett utallige muntlige presentasjoner og eksamensfremføringer, og som tidligere mellomleder har jeg vært gjennom flere jobbintervjuer hvor kandidater har presentert sine case-besvarelser.

Med disse 8 rådene har du en sjekkliste du kan bruke i dagene før, for å løfte det generelle kvalitetsnivået:

  1. Les oppgaven nøye. Sikre at du forstår hva det spørres etter, og besvar alle spørsmålene. Det kan bety at selve strukturen på presentasjonen din bør være inspirert av strukturen på oppgaven, men pass på så det ikke blir en oppramsing. Det har lett for å skje dersom man sitter foran en skjerm og presenterer over et videoverktøy som Zoom. Se om du kan gjøre mer levende historiefortelling enn oppramsing. Det å presentere med innlevelse, og uten manus, er alltid fint. Svar på det du skal, og engasjer lytteren!
  2. Hold tida. Blir du bedt om å presentere i 10 minutter, ja da presenterer du i 10 minutter; ikke 8, ikke 12, men 10 minutter. Det er gjerne satt av tid til spørsmål, og de er også din mulighet til å skinne litt ekstra. Dette punktet handler også om oppmøte; vær klar på tida, gjerne 3-5 minutter før.
  3. Varm opp stemmen. Skuespillere og sangere varmer opp stemmen før de skal prestere, hvorfor gjør ikke alle som skal presentere det? Stemmeoppvarming er svært undervurdert i akademisk og profesjonell sammenheng. Du kan finne øvelser ved å gjøre et søk på Google eller Youtube. Øvelsene handler som regel om å aktivere diafragma-muskelen i magen, og alle de små musklene i ansiktet. Min anbefaling; gjør armhevinger eller knebøy mens du roper alfabetet fra dypet i magen. Dette aktiverer kroppen og stemmen. Jeg pleier også å “sende tunga” rundt omkring i munnen for å virkelig varme opp snakkeapparatet. Resultatet er at du får mer kraft i stemmen, du snakker mer naturlig og uanstrengt, og du fremstår mer påskrudd. Et ekstra tips her, bruk en hev og senk-pult slik at du kan stå under fremføringen. Om du ikke har en slik pult, bruk et strykebrett med en stabel av bøker. Dersom du står under fremføringen kan du virkelig aktivere hele kroppen!
  4. Test teknikken. Om fremføringen skjer fysisk i et rom, eller over Zoom eller andre videoverktøy, gjør en ordentlig test av utstyret før eksamen, og gjerne med en medstudent. Er det et fysisk rom, gå dit tidlig på dagen eller i løpet av dagene før. Sitt i rommet, kjenn på atmosfæren og bli vant til å være der. Test skjermen om den skal brukes, og eventuelt annet utstyr. Skal du fremføre over Zoom, test at skjermdeling fungerer som det skal (som ofte er et problem for Mac-brukere), at kameraet ditt fungerer, at mikrofonen gir god lyd osv. Er internettilkoblingen ustabil; ha internettdeling på mobilen påskrudd som backup-løsning! Gjennomfør gjerne en hel testpresentasjon med en medstudent eller et familiemedlem.
  5. Ta det på alvor. Som sensor spør jeg ofte meg selv; ville jeg følt meg trygg på å med kandidaten inn i et profesjonelt møte, som f.eks. et kundemøte? Det handler om så mangt, men jeg anbefaler deg å prøve å fremstå noenlunde profesjonell. Du skal være deg selv, og mest mulig naturlig, men kle deg ordentlig, og ha et ansiktsuttrykk og kroppsspråk som forteller meg at du er glad for å være tilstede. Du blir ikke bedømt direkte på disse tingene, men husk at mye kan krype inn i underbevisstheten til sensor. Tenk også på hvilke omgivelser du plasserer deg i ved en muntlig eksamen eller fremføring over video. Pass på så folk ikke plutselig kan komme inn i rommet, ha godt med belysning, og test om eventuell bakgrunnsstøy forstyrrer.
  6. Tenk ut spørsmål du kommer til å få. Bruk emnebeskrivelsen, pensumbøkene og slider fra forelesninger til å predikere spørsmål, og deretter se om du kan komme opp med gode svar. Ikke dekk alt i presentasjonen nødvendigvis, bare vær forberedt når spørsmålene kommer. Gjør du en gjennomgang med en medstudent kan dere sammen idémyldre mulige spørsmål og drille hverandre i disse.
  7. Still spørsmål tilbake om du er usikker. Dersom sensor stiller deg et spørsmål du ikke forstår, be sensor om å spesifisere eller utdype, eller stille spørsmålet med andre ord. Det er verre når en kandidat åpenbart misforstår, men kjører på og svarer på noe helt annet.
  8. Slidene skal spille deg god. Enten det er Powerpoint, Google Slides, eller bare et PDF-dokument, det du viser frem skal spille deg god, så bruk tid på å vaske språk, animere inn punktlister og fjerne unødvendig innhold. Presentasjonen utgjør gjerne skjelettet i fremføringen, som du snakker fritt rundt, og som du hele tiden kan hvile tilbake på når du blir usikker. La ingenting være tilfeldig; er det inkludert så er det viktig.

Det finnes mange gode tips der ute. Denne artikkelen gir deg noen råd som jeg ikke har dekket: https://www.universitetsavisa.no/student/hvordan-gjore-det-bra-pa-muntlig-eksamen/156376 

Håper dette er til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til med eksamen, og send meg gjerne en melding om hvordan du fikk konkret utbytte av disse rådene.

Lykke til! 🙂

,